Традиционен ромски празник Васий 2018 предстои на 13-ти януари в Сливен. Ромите отдават почит към св. Васил и птиците ...

....................................
09.01.2018 / 19:56

Ромска академия за култура и образование ще чества традиционният ромски празник Васий 2018 на 13.01.2017г. в р-т „Сливен“.

 

Празнична програма за честване на Васий 2018 – музика, хумор и танци, Конкурс за Червения, герест Петел, томбола, приятни изненади.

 

С участието на най-младият и модерен ромски оркестър „Амет тайфа“, певеца Данчо Илиев, ансамбъл „Романи чълхъя“.

 

Гостите на празника ги очаква много изненади, шоу, игри и забавления. Представяне на ритуал сурвакане. Ще бъдат избрани Мис и мистър Васий 2018.

 

На този ден ромите отдават почит към св. Васил и птиците, избавители на ромите. Легендата разказва, че някога ромите са били фирифони, т.е. фараони, и техният цар се казвал Фирифон(Фараон). Живеели с евреите, от които Фараон все недоволствал, докато един ден те тръгнали да бягат от държавата и Фараон ги подгонил с войниците си, искал да ги върне. Когато евреите стигнали морето, техният водач Мойсей се помолил на бога, ударил с пръчка по морските води, те се отворили и евреите (чифуця) бързо преминали на отсрещния бряг.

Фараонът с войската си хукнал след тях, без да се помоли на Бог и тогава водите на морето се сляли и идващите след евреите фараони започнали да се давят...Спасил ги св. Васил, като припомнил на Господ, че и те са Божии чеда и се хвърлил към морето на крилете на много птици, които се спуснали от небето да помогнат на удавниците...

Васий се празнува от всички ромски групи в България. Празникът започва на 13 януари вечерта – Бъдни вечер. Няколко дни преди това е купен червен петел, който се коли сутринта на тринайсти (някои семейства готвят гъска, патица, или пуйка) и обикновено се пече или се приготвя с ориз.Правят се зелеви сарми със свинско накълцано месо (това отличава сливенските сарми).

Вечерта всички са облечени в най-хубавите си, празнични дрехи в очакване на василиевата вечер, която започва около 9 часа. Подредената и отрупана с баницата с късметите (дрянови пъпки), месената пита, с печеното, с всички други ястия, с вино, ракия, ядки...се прикадява от дядото и бабата в къщата – за здраве, берекет, за късмет…Започва веселието. През това време, до полунощ къщата е затворена – да не избяга късмета, не се посрещат външни хора. В 12 часа започва сурвакането, поздравяването с празника, като се започва от най-възрастните.

Сутринта рано, докато хората още спят, идват сурвакарите с дряновиците, обикновено деца, с възгласи:

Какооо, Васий авила, / Васий! / Катъринца, матъринца, / Ипаш туминги, ипаш аминги, / Какооо, Васий авила, / Васий! (Чичо, Васил пристига, Васил!/С катъри, матъри/ Половината за вас, половината за нас,/ Чичоо, Васил идва,/ Васил!)

 

Сурвакарите, обикновено деца, поздравяват всички с „Бахталу Васий!“/ „Честит Васильовден!“, като започват от най-възрастните, или от именик, именица. Зарадвани, домакините ги посрещат и ги даряват с плодове, кравайчета, бонбони, орехи, пари и др. През деня на 14. януари, както и на 15., се празнува, посещават се роднини и близки, честитят си: Бахтало Васий! Бахт ти састипи ти дел амин! (Честит Васильовден!, нека ни донесе щастие и здраве!).

Такава е традицията при дасикани рома в Сливен.

 

Гили е Василеске

Ек авела, дуй авела

О Василес.

Кай ханзарла, кай пинзарла

О Василес.

Де лес, Девла,

де лес, Девла,

со мангела!

 

Со мангела,

со мислизила.

Кхер кхерестар

та кай пхирла,

кхер кхерестар.

та дикхела со керена.

 

Тази песен се пее при „нанги – те“/“голи-те“- една от големите ромски групи и също е част от ритуала. Семейството сяда на празничната трапеза към 8-9 часа. Тогава някои от децата вземат сурвакниците и излизат навън, за да се върнат след малко и с весела гълчава да почукат на вратата:

- Папо, мами, о Васий авила,/ аври ли, андре ли? (Дядо, бабо, Васил идва, да го поканя ли да влезе?)

- Андре, андре, ме хурде, андре...- Да заповяда, кани ги бабата и те започват да сурвакат всички:

- Ени салк, ени бузалък,/ састо, весто те авес, / насвъйпи те на дел,/ о Васили те дел амен зоръйпе, састипе! (Жив и здрав бъди, да няма болести, Васил да ни даде сили и здраве!)

 

При бургуджиите и софийските роми Васили се празнува също на 13. и 14., а на 15. се отбелязва Банго Васили, т.е.“на патерица“, когато на ромите им идват и др. гости, нероми.

 

За контакти: 0878464401-Стела Костова,Ромска академия за култура и образование.

 

Още снимки от новината

....................................
....................................
....................................

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев